Siirry pääsisältöön

Kymenlaakson ruokakulttuuri

Perustietoa

Kymenlaakso sijaitsee Kaakkois-Suomessa ja se on saanut nimensä sen halki kulkevasta Kymijoesta, jonka varrella ovat seudun suurimmat asutuskeskukset. Kymenlaakson maakuntakeskukset ovat Kotka ja Kouvola. Kymenlaakson maakuntaa ympäröivät Uusimaa lounaassa, Päijät-Häme luoteessa, Etelä-Savo pohjoisessa ja Etelä-Karjala idässä. (lähde)



Ruokakulttuuri

Kymenlaakso kuuluu pääosin pehmeän leivän alueeseen, sillä leipominen on isossa roolissa, varsinkin arkisin. Kymenlaaksolaiset ovat nimenneet ruokiaan monipuolisesti, mikä on myös rikastuttanut alueen ruokakultturia. Viime vuosina on kiinnitetty paljon huomiota ruokakulttuuriin, on kartoitettu historiaa, kehitetty vanhalta pohjalta uutta ja edistetty voimakkaasti pienimuotoista elintarviketuotantoa. 

Kymenlaakson 3 perinneruokaa ovat; hapankaalikeitto, perunaleposkat ja sienisalaatti. Myös rieskat ja piirakat kuuluvat kymenlaaksoiseen ruokakulttuuriin. (lähde)


Hapankaalikeitto 

200 g sipulia
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
7 dl vettä
400 g hapankaalia
1,5 kpl kasvisliemikuutiota
2 rkl siirappia
0,25 tl valkopippuria
120 g poronkäristyslihaa



(lähde)

Perunalepuska

4 dl perunasosetta
1 tl suolaa
1 kananmuna
1,5 dl maitoa
1 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja


(lähde)



Sienisalaatti

3,5 dl rouskuja
1 sipuli
1/4 tl valkopippuria
2 dl kermaviiliä
1,5 tl viinietikkaa
1/2 tl sokeria



(lähde)



Luomutilat


Mooseksen vilja

Mooseksen Viljan speltti jauhetaan lähialueen pienissä luomutarkastetuissa myllyissä.  Tuotteet pakataan kuluttajapakkauksiin Mooseksen Viljan omissa, tarkastetuissa elintarviketiloissa. Tällä hetkellä myynnissä on pienet hiutaleet, suuret hiutaleet, rikottu ohra ja kokonainen ohraryyni.


Puotimaalla

Puotimaalla on Kouvolan vieressä Korialla toimiva luomukauppa ja lahjatavarapuoti, jossa on myynnissä oman tilan (Mäkelä) luomujauhoja, luomukosmetiikkaa Suomesta ja ulkomailta, Magnetix-magneettikoruja sekä paljon muita ekologisia tuotteita. Tilan päätuotantosuunta on luomuviljanviljely.

Verlan viinitila

Verlan viinitila sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa, Verlassa. He järjestävät ryhmille tilauksesta opastettuja ruukkikyläkierroksia lounaan ja viininmaistiaisten kera. Lähistöllä on Repoveden kansallispuisto, sekä Verlan tehdasmuseo, Unescon maailmanperintökohde, jonka alueella Viinipuotitila ja Viinitupa ovat kesäisin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkoholitaulukko

ALKOHOLI RAAKA-AINE/ MAUSTEET VALMISTUSMAA(T) LAATULUOKITUS ESIMERKKIDRINKKI Käyttötavat TUOTEMERKKEJÄ Vodka -           Vesi, etanoli ja vilja -           Venäjä, Puola, Yhdysvallat, Kanada, Suomi ja Ruotsi -           Ei ole. -           Valkovenäläinen -           Sininen kirpeä -           Caipirosca -           Voidaan nauttia raakana, jolloin se on yleensä jäähdytetty kylmäksi. Myös sitä voidaan käyttää juomasekoituksissa. -           Hollantilainen Ketel One Vodka -           Absolut Vodka -           Venäjän Smirnoff ja Standard Vodka -           Suomen Finlandia Vodka Gin -           Vilja, katajanmarjat -           Mausteet; korianteri, kardemumma, sitrushedelmän kuoret, kanelia ja inkivääriä -           Lontoo ja Brittein Saaret -           Ei ole.

Retki-, Erä- ja Luontoruokailu päättötyö

Alkuruoka: Bataattikeitto Valitsin keiton kanssa valkoviinin, joka on pirteä ja hedelmällinen, mutta kuiva. Joten valitsin Laroche Réserve Chardonnay 2016 .  Pääruoka: Kanapihvit & kasvisnyytit Pääruoan kanssa valitsin juotavaksi punaviinin, mikä on kevyehkö, marjaisa, mutta myös raikas. Valitsin Castillo de Molina Pinot Noir Reserva 2015 . Jälkiruoka:  Suklaamousse mustikoilla Jälkiruoan juoman valmistin itse. Juoma oli mukavan makea ja siinä maistui mukavasti vanilija. Juoman nimi on vanilijaunelma.  Juoman ainekset:  1 cl Salted Caramel makusiirappia 2 cl Galliano Vanilla  2 cl Koskenkorva Vodka 40% Sprite