Siirry pääsisältöön

Glögitehtävä

1. Mitä glögi on?
- Glögi on maustettu, kuumana nautittava myös yleensä alkoholipitoinen juoma.

2. Mistä sana glögi tulee?

- Suomen sana glögi on peräisin ruotsin sanasta glögg, joka puolestaan on muotoutunut sanoista glödgat vin eli lämmitetty viini. 

3. Kuinka vanha keksintö glögi on eli milloin sitä on alettu juomaan?

1800-luvun alkupuolelta alkaen glögi on ollut miesten talvijuoma, johon sekoitetettiin mehua, siirappia ja viinaa, ja sekoitus kuumennettiin. 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa glögireseptejä alkoi ilmestyä myös suomenkielisissä aikakauslehdissä, minkä jälkeen glögistä on tullut koko Suomen jouluperinne.

4. Mitkä ovat tyypillisiä glögin mausteita?

- Yleisimmät mausteet neilikka, kaneli ja inkivääri. Muita yleisiä mausteita ovat pomeranssinkuori ja kardemumma.

5. Miten glögi tarjotaan?

- Glögi tarjoillaan kuumana, glögilasista. 

6. Onko glögissä aina alkoholia?

Kaupoissa valmiina myytävät glögit perustuvat nykyään yleensä rypälemehuun, joskus myös mustaherukkamehuun, sekahedelmämehuun, omenamehuun tai viiniin. On olemassa myös väkevämpiä, rommipohjaisia glögejä.

7. Mistä glögiä voi ostaa?

- Tavallisesta ruokakaupasta tai alkosta.

8. Miten glögiä voi itse valmistaa?

Sitä valmistetaan kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen mausteita. Haudutuksen jälkeen se siivilöidään, ja siihen lisätään esim, mustaherukkamehua, kirkasta viinaa tai muuta alkoholijuomaa ja mantelia. Se voidaan myös valmistaa viiniin.

9. Minkälaisen ruuan tai naposteltavan kanssa glögi sopisi nautettavaksi?

- Glögiä juodaan yleensä jouluna jouluruokien kanssa, ja sitä nautitaan myös usein pipareiden kanssa.

10. Kertoisitko hyvän reseptin sekä vaalealle että tummalle glögille?
- Vaalea glögi: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/ginger-ale--glogi
- Tumma glögi: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/kirsikkaglogi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kymenlaakson ruokakulttuuri

Perustietoa Kymenlaakso sijaitsee Kaakkois-Suomessa ja se on saanut nimensä sen halki kulkevasta Kymijoesta, jonka varrella ovat seudun suurimmat asutuskeskukset. Kymenlaakson maakuntakeskukset ovat Kotka ja Kouvola.  Kymenlaakson maakuntaa ympäröivät  Uusimaa  lounaassa,  Päijät-Häme  luoteessa,  Etelä-Savo  pohjoisessa ja  Etelä-Karjala  idässä. ( lähde ) Ruokakulttuuri Kymenlaakso kuuluu pääosin pehmeän leivän alueeseen, sillä leipominen on isossa roolissa, varsinkin arkisin. Kymenlaaksolaiset ovat nimenneet ruokiaan monipuolisesti, mikä on myös rikastuttanut alueen ruokakultturia. Viime vuosina on kiinnitetty paljon huomiota ruokakulttuuriin, on kartoitettu historiaa, kehitetty vanhalta pohjalta uutta ja edistetty voimakkaasti pienimuotoista elintarviketuotantoa.  Kymenlaakson 3 perinneruokaa ovat; hapankaalikeitto, perunaleposkat ja sienisalaatti. Myös rieskat ja piirakat kuuluvat kymenlaaksoiseen ruokakulttuuriin. ( läh...

Kulttuuritehtävä Japani

Fuji vuoristo Japanin uskontoa  on shintolaisuus ja buddhalaisuus, kaikki yhteisölliset seremoniat pidetään shintopyhäkössä, kun taas hengellisiin seremonioihin kutsutaan buddhalainen pappi.  Japanin väestö  on kutistunut viidessä vuodessa lähes miljooonalla ja sen väkiluku on nyt n. 947 000. Japanin väestön merkittävä piirre on se, että n. 98,5% väestöstä on japanilaisia, kuitenkin Japanissa elää merkittäviä väestöjä.  Japanin kansalliset juhlapäivät 1-3. tammikuuta on Uudenvuoden päivät 11. tammikuuta on Aikustumisenpäivä 11. helmikuuta on Japanin perustamisen muistopäivä 20. maaliskuuta on Kevätpäiväntasaus 5. toukukuuta on Lastenpäivä 23. syyskuuta on Syyspäiväntasaus 23. marraskuuta on Kiitospäivä Kulttuurien luokittelupiirteet   Japanissa arvojärjestys  ja vanhemmuus ovat tärkeitä asioita, joista pidetään kiinni tarkasti jokapäiväisessä elämässä. Japanilaisten kesken tervehditään ja hyvästellään kumartaen.  Japanilaisten s...

Museokeskus Vapriikki

Museokeskus Vapriikki on monipuolinen museokeskus, mikä sijaitsee Tammerkosken rannalla ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Museo on myös palkittu vuoden 2017 lokakuussa Vuosisadan museoksi, Vuosisadan Kulttuurigaalassa. Museo tarjoaa kerrallaan aina yli kymmenen näyttelyä, joidenka teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan & luonnontieteisiin. Vieraita palvelee museon yhteydessä myös musoeravintola Valssi ja Vapriikin museokauppa. Myös Vapriikin tiloja voi vuokrata yksityistilaisuuksiin, kokouksiin ja seminaareihin.  Museo on auki tiistaista-sunnuntaihin klo: 10-18 ja pääsymaksu on aikuiselta 12€, lapsilta 6€ ja eläkeläisiltä 10€.  Lisää aukioloajoista ja pääsymaksuista :  http://vapriikki.fi/vieraile/#aukioloajat-ja-paasymaksut HISTORIA Vapriikki toimii Tampellan tehtaan entisissä verstaassa Tammerkosken partaalla. Tampellan alueen teollinen historia alkoi 1840-luvulla pienestä masuunista. Vuonna 1856 Seinäjoen ruukin patruuna Gustaf ...