1. Mitä glögi on?
- Glögi on maustettu, kuumana nautittava myös yleensä alkoholipitoinen juoma.
2. Mistä sana glögi tulee?
- Suomen sana glögi on peräisin ruotsin sanasta glögg, joka puolestaan on muotoutunut sanoista glödgat vin eli lämmitetty viini.
3. Kuinka vanha keksintö glögi on eli milloin sitä on alettu juomaan?
- 1800-luvun alkupuolelta alkaen glögi on ollut miesten talvijuoma, johon sekoitetettiin mehua, siirappia ja viinaa, ja sekoitus kuumennettiin. 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa glögireseptejä alkoi ilmestyä myös suomenkielisissä aikakauslehdissä, minkä jälkeen glögistä on tullut koko Suomen jouluperinne.
4. Mitkä ovat tyypillisiä glögin mausteita?
- Yleisimmät mausteet neilikka, kaneli ja inkivääri. Muita yleisiä mausteita ovat pomeranssinkuori ja kardemumma.
5. Miten glögi tarjotaan?
- Glögi tarjoillaan kuumana, glögilasista.
6. Onko glögissä aina alkoholia?
- Kaupoissa valmiina myytävät glögit perustuvat nykyään yleensä rypälemehuun, joskus myös mustaherukkamehuun, sekahedelmämehuun, omenamehuun tai viiniin. On olemassa myös väkevämpiä, rommipohjaisia glögejä.
7. Mistä glögiä voi ostaa?
- Tavallisesta ruokakaupasta tai alkosta.
8. Miten glögiä voi itse valmistaa?
- Sitä valmistetaan kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen mausteita. Haudutuksen jälkeen se siivilöidään, ja siihen lisätään esim, mustaherukkamehua, kirkasta viinaa tai muuta alkoholijuomaa ja mantelia. Se voidaan myös valmistaa viiniin.
9. Minkälaisen ruuan tai naposteltavan kanssa glögi sopisi nautettavaksi?
- Glögiä juodaan yleensä jouluna jouluruokien kanssa, ja sitä nautitaan myös usein pipareiden kanssa.
10. Kertoisitko hyvän reseptin sekä vaalealle että tummalle glögille?
- Vaalea glögi: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/ginger-ale--glogi
- Tumma glögi: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/kirsikkaglogi
- Glögi on maustettu, kuumana nautittava myös yleensä alkoholipitoinen juoma.
2. Mistä sana glögi tulee?
- Suomen sana glögi on peräisin ruotsin sanasta glögg, joka puolestaan on muotoutunut sanoista glödgat vin eli lämmitetty viini.
3. Kuinka vanha keksintö glögi on eli milloin sitä on alettu juomaan?
- 1800-luvun alkupuolelta alkaen glögi on ollut miesten talvijuoma, johon sekoitetettiin mehua, siirappia ja viinaa, ja sekoitus kuumennettiin. 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa glögireseptejä alkoi ilmestyä myös suomenkielisissä aikakauslehdissä, minkä jälkeen glögistä on tullut koko Suomen jouluperinne.
4. Mitkä ovat tyypillisiä glögin mausteita?
- Yleisimmät mausteet neilikka, kaneli ja inkivääri. Muita yleisiä mausteita ovat pomeranssinkuori ja kardemumma.
5. Miten glögi tarjotaan?
- Glögi tarjoillaan kuumana, glögilasista.
6. Onko glögissä aina alkoholia?
- Kaupoissa valmiina myytävät glögit perustuvat nykyään yleensä rypälemehuun, joskus myös mustaherukkamehuun, sekahedelmämehuun, omenamehuun tai viiniin. On olemassa myös väkevämpiä, rommipohjaisia glögejä.
7. Mistä glögiä voi ostaa?
- Tavallisesta ruokakaupasta tai alkosta.
8. Miten glögiä voi itse valmistaa?
- Sitä valmistetaan kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen mausteita. Haudutuksen jälkeen se siivilöidään, ja siihen lisätään esim, mustaherukkamehua, kirkasta viinaa tai muuta alkoholijuomaa ja mantelia. Se voidaan myös valmistaa viiniin.
9. Minkälaisen ruuan tai naposteltavan kanssa glögi sopisi nautettavaksi?
- Glögiä juodaan yleensä jouluna jouluruokien kanssa, ja sitä nautitaan myös usein pipareiden kanssa.
10. Kertoisitko hyvän reseptin sekä vaalealle että tummalle glögille?
- Vaalea glögi: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/ginger-ale--glogi
- Tumma glögi: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/kirsikkaglogi
Kommentit
Lähetä kommentti