Siirry pääsisältöön

Kymenlaakson ruokakulttuuri

Perustietoa

Kymenlaakso sijaitsee Kaakkois-Suomessa ja se on saanut nimensä sen halki kulkevasta Kymijoesta, jonka varrella ovat seudun suurimmat asutuskeskukset. Kymenlaakson maakuntakeskukset ovat Kotka ja Kouvola. Kymenlaakson maakuntaa ympäröivät Uusimaa lounaassa, Päijät-Häme luoteessa, Etelä-Savo pohjoisessa ja Etelä-Karjala idässä. (lähde)



Ruokakulttuuri

Kymenlaakso kuuluu pääosin pehmeän leivän alueeseen, sillä leipominen on isossa roolissa, varsinkin arkisin. Kymenlaaksolaiset ovat nimenneet ruokiaan monipuolisesti, mikä on myös rikastuttanut alueen ruokakultturia. Viime vuosina on kiinnitetty paljon huomiota ruokakulttuuriin, on kartoitettu historiaa, kehitetty vanhalta pohjalta uutta ja edistetty voimakkaasti pienimuotoista elintarviketuotantoa. 

Kymenlaakson 3 perinneruokaa ovat; hapankaalikeitto, perunaleposkat ja sienisalaatti. Myös rieskat ja piirakat kuuluvat kymenlaaksoiseen ruokakulttuuriin. (lähde)


Hapankaalikeitto 

200 g sipulia
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
7 dl vettä
400 g hapankaalia
1,5 kpl kasvisliemikuutiota
2 rkl siirappia
0,25 tl valkopippuria
120 g poronkäristyslihaa



(lähde)

Perunalepuska

4 dl perunasosetta
1 tl suolaa
1 kananmuna
1,5 dl maitoa
1 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja


(lähde)



Sienisalaatti

3,5 dl rouskuja
1 sipuli
1/4 tl valkopippuria
2 dl kermaviiliä
1,5 tl viinietikkaa
1/2 tl sokeria



(lähde)



Luomutilat


Mooseksen vilja

Mooseksen Viljan speltti jauhetaan lähialueen pienissä luomutarkastetuissa myllyissä.  Tuotteet pakataan kuluttajapakkauksiin Mooseksen Viljan omissa, tarkastetuissa elintarviketiloissa. Tällä hetkellä myynnissä on pienet hiutaleet, suuret hiutaleet, rikottu ohra ja kokonainen ohraryyni.


Puotimaalla

Puotimaalla on Kouvolan vieressä Korialla toimiva luomukauppa ja lahjatavarapuoti, jossa on myynnissä oman tilan (Mäkelä) luomujauhoja, luomukosmetiikkaa Suomesta ja ulkomailta, Magnetix-magneettikoruja sekä paljon muita ekologisia tuotteita. Tilan päätuotantosuunta on luomuviljanviljely.

Verlan viinitila

Verlan viinitila sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa, Verlassa. He järjestävät ryhmille tilauksesta opastettuja ruukkikyläkierroksia lounaan ja viininmaistiaisten kera. Lähistöllä on Repoveden kansallispuisto, sekä Verlan tehdasmuseo, Unescon maailmanperintökohde, jonka alueella Viinipuotitila ja Viinitupa ovat kesäisin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Alkoholitaulukko

ALKOHOLI RAAKA-AINE/ MAUSTEET VALMISTUSMAA(T) LAATULUOKITUS ESIMERKKIDRINKKI Käyttötavat TUOTEMERKKEJÄ Vodka -           Vesi, etanoli ja vilja -           Venäjä, Puola, Yhdysvallat, Kanada, Suomi ja Ruotsi -           Ei ole. -           Valkovenäläinen -           Sininen kirpeä -           Caipirosca -           Voidaan nauttia raakana, jolloin se on yleensä jäähdytetty kylmäksi. Myös sitä voidaan käyttää juomasekoituksissa. -           Hollantilainen Ketel One Vodka -           Absolut Vodka -           Venäjän Smirnoff ja Standard Vodka -           Suomen Finlandia Vodka Gin -           Vilja, katajanmarjat -           Mausteet; korianteri, kardemumma, sitrushedelmän kuoret, kanelia ja inkivääriä -           Lontoo ja Brittein Saaret -           Ei ole.

Majoituspalvelun työssäoppi viikko 1

Ensimmäinen viikko majoituspalvelun työssäoppimista takana. Olen siis työssä oppimassa Cumulus Resort Rukahovissa ja olen täällä 5,5 viikkoa. Ekana työpäivänä sain tutustua rauhassa talon ja sen historiaan. Eli luin paljon monisteita historiasta sekä talon infosta. Tutustuin myös talon joka kerrokseen ja kävin katselemassa huoneita, että minkälaisia ne ovat. Toisena ja kolmantena työpäivänä sain tutustua hotellin varausjärjestelmään. Onneksi koulussa opetettiin käyttämään samaa varausjärjestelmää, joten jotain pohjaa minulla oli. Sain myös neuvoa asiakkaita, englanniksi ja suomeksi. Hyvä puoli täällä paikassa on se, että saan käyttää englannin taitojani, joka päivä. Neljäntenä ja viidentenä päivänä sain oikein työskennellä, eli pääsin vastaanottamaan asiakkaita hotelliin sisälle, mikä aluksi tuntui ihan liian vaikealta, mutta nyt se sujuu jo paljon paremmin. Summa summarum eka viikko työssä oppimista on nyt takana päin ja edessä on neljän päivän vapaat. Onneksi täällä ei p