Siirry pääsisältöön

Kymenlaakson ruokakulttuuri

Perustietoa

Kymenlaakso sijaitsee Kaakkois-Suomessa ja se on saanut nimensä sen halki kulkevasta Kymijoesta, jonka varrella ovat seudun suurimmat asutuskeskukset. Kymenlaakson maakuntakeskukset ovat Kotka ja Kouvola. Kymenlaakson maakuntaa ympäröivät Uusimaa lounaassa, Päijät-Häme luoteessa, Etelä-Savo pohjoisessa ja Etelä-Karjala idässä. (lähde)



Ruokakulttuuri

Kymenlaakso kuuluu pääosin pehmeän leivän alueeseen, sillä leipominen on isossa roolissa, varsinkin arkisin. Kymenlaaksolaiset ovat nimenneet ruokiaan monipuolisesti, mikä on myös rikastuttanut alueen ruokakultturia. Viime vuosina on kiinnitetty paljon huomiota ruokakulttuuriin, on kartoitettu historiaa, kehitetty vanhalta pohjalta uutta ja edistetty voimakkaasti pienimuotoista elintarviketuotantoa. 

Kymenlaakson 3 perinneruokaa ovat; hapankaalikeitto, perunaleposkat ja sienisalaatti. Myös rieskat ja piirakat kuuluvat kymenlaaksoiseen ruokakulttuuriin. (lähde)


Hapankaalikeitto 

200 g sipulia
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
7 dl vettä
400 g hapankaalia
1,5 kpl kasvisliemikuutiota
2 rkl siirappia
0,25 tl valkopippuria
120 g poronkäristyslihaa



(lähde)

Perunalepuska

4 dl perunasosetta
1 tl suolaa
1 kananmuna
1,5 dl maitoa
1 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja


(lähde)



Sienisalaatti

3,5 dl rouskuja
1 sipuli
1/4 tl valkopippuria
2 dl kermaviiliä
1,5 tl viinietikkaa
1/2 tl sokeria



(lähde)



Luomutilat


Mooseksen vilja

Mooseksen Viljan speltti jauhetaan lähialueen pienissä luomutarkastetuissa myllyissä.  Tuotteet pakataan kuluttajapakkauksiin Mooseksen Viljan omissa, tarkastetuissa elintarviketiloissa. Tällä hetkellä myynnissä on pienet hiutaleet, suuret hiutaleet, rikottu ohra ja kokonainen ohraryyni.


Puotimaalla

Puotimaalla on Kouvolan vieressä Korialla toimiva luomukauppa ja lahjatavarapuoti, jossa on myynnissä oman tilan (Mäkelä) luomujauhoja, luomukosmetiikkaa Suomesta ja ulkomailta, Magnetix-magneettikoruja sekä paljon muita ekologisia tuotteita. Tilan päätuotantosuunta on luomuviljanviljely.

Verlan viinitila

Verlan viinitila sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa, Verlassa. He järjestävät ryhmille tilauksesta opastettuja ruukkikyläkierroksia lounaan ja viininmaistiaisten kera. Lähistöllä on Repoveden kansallispuisto, sekä Verlan tehdasmuseo, Unescon maailmanperintökohde, jonka alueella Viinipuotitila ja Viinitupa ovat kesäisin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kulttuuritehtävä Japani

Fuji vuoristo Japanin uskontoa  on shintolaisuus ja buddhalaisuus, kaikki yhteisölliset seremoniat pidetään shintopyhäkössä, kun taas hengellisiin seremonioihin kutsutaan buddhalainen pappi.  Japanin väestö  on kutistunut viidessä vuodessa lähes miljooonalla ja sen väkiluku on nyt n. 947 000. Japanin väestön merkittävä piirre on se, että n. 98,5% väestöstä on japanilaisia, kuitenkin Japanissa elää merkittäviä väestöjä.  Japanin kansalliset juhlapäivät 1-3. tammikuuta on Uudenvuoden päivät 11. tammikuuta on Aikustumisenpäivä 11. helmikuuta on Japanin perustamisen muistopäivä 20. maaliskuuta on Kevätpäiväntasaus 5. toukukuuta on Lastenpäivä 23. syyskuuta on Syyspäiväntasaus 23. marraskuuta on Kiitospäivä Kulttuurien luokittelupiirteet   Japanissa arvojärjestys  ja vanhemmuus ovat tärkeitä asioita, joista pidetään kiinni tarkasti jokapäiväisessä elämässä. Japanilaisten kesken tervehditään ja hyvästellään kumartaen.  Japanilaisten s...

Retki-, Erä- ja Luontoruokailu päättötyö

Alkuruoka: Bataattikeitto Valitsin keiton kanssa valkoviinin, joka on pirteä ja hedelmällinen, mutta kuiva. Joten valitsin Laroche Réserve Chardonnay 2016 .  Pääruoka: Kanapihvit & kasvisnyytit Pääruoan kanssa valitsin juotavaksi punaviinin, mikä on kevyehkö, marjaisa, mutta myös raikas. Valitsin Castillo de Molina Pinot Noir Reserva 2015 . Jälkiruoka:  Suklaamousse mustikoilla Jälkiruoan juoman valmistin itse. Juoma oli mukavan makea ja siinä maistui mukavasti vanilija. Juoman nimi on vanilijaunelma.  Juoman ainekset:  1 cl Salted Caramel makusiirappia 2 cl Galliano Vanilla  2 cl Koskenkorva Vodka 40% Sprite