Siirry pääsisältöön

Marjatehtävä: Mustikka

Mustikka on puolukoiden sukuun kuuluva kanervakasvi. Mustikka kasvaa tuoreissa kangasmetsissä ja muissa kosteissa metsissä Euroopan, Aasian sekä Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Mustikka kukkii toukokuusta heinäkuuhun ja heinäkuusta alkaen marjat kypsyvät. Kuitenkin marjoaminen riippuu suuresti sääolosuhteista, kuten pölyttäjistä ja alkukesän pakkasista. Mustikkaa voi käyttää lähes mihin vain, esimerkiksi hilloihin, jälkiruokiin, leivontaan. Mustikka on runsaskuituinen sekä siinä on erittäin paljon polyfenoleja, joilla on monipuolisia vaikutuksia terveyden ylläpitämisessä sekä sairauksien ehkäisyssä. Mustikoita kannattaakin ehdottomasti syödä, sillä ne ovat ravinto- ja polyfenolisisällöltään parempia kuin esimerkiksi tuontihedelmät. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mustikka
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/08/10/tiesitko-taman-mustikasta



Alkujuoma: Mustikkasmoothie

2 dl mustikoita
1 dl maitoa tai mantelimaitoa
1 dl maitorahkaa
puolikas banaani

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/08/10/tiesitko-taman-mustikasta


Jälkiruoka: Mustikkapullat

Pullataikina

2,5 dl vettä
2,5 rkl Valio rasvatonta maitojauhetta instant
25 g hiivaa 
1,25 dl sokeria
1 tl suolaa
1 muna
( 1 tl kardemummaa)
n. 7,5 dl vehnäjauhoja
1 dl Valio Oivariini juoksevaa laktoositon

Voiteluun

1 muna

Täyte

5 dl mustikoita
( 2 rkl perunajauhoja)

Kypsille pullille

n. 0,5 dl sokeria

Tarjoiluun

1 prk (330g) Valio Eila vanhan ajan vaniljakastiketta

https://www.valio.fi/reseptit/mustikkapullat/



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kymenlaakson ruokakulttuuri

Perustietoa Kymenlaakso sijaitsee Kaakkois-Suomessa ja se on saanut nimensä sen halki kulkevasta Kymijoesta, jonka varrella ovat seudun suurimmat asutuskeskukset. Kymenlaakson maakuntakeskukset ovat Kotka ja Kouvola.  Kymenlaakson maakuntaa ympäröivät  Uusimaa  lounaassa,  Päijät-Häme  luoteessa,  Etelä-Savo  pohjoisessa ja  Etelä-Karjala  idässä. ( lähde ) Ruokakulttuuri Kymenlaakso kuuluu pääosin pehmeän leivän alueeseen, sillä leipominen on isossa roolissa, varsinkin arkisin. Kymenlaaksolaiset ovat nimenneet ruokiaan monipuolisesti, mikä on myös rikastuttanut alueen ruokakultturia. Viime vuosina on kiinnitetty paljon huomiota ruokakulttuuriin, on kartoitettu historiaa, kehitetty vanhalta pohjalta uutta ja edistetty voimakkaasti pienimuotoista elintarviketuotantoa.  Kymenlaakson 3 perinneruokaa ovat; hapankaalikeitto, perunaleposkat ja sienisalaatti. Myös rieskat ja piirakat kuuluvat kymenlaaksoiseen ruokakulttuuriin. ( lähde ) Hapankaalikeitto  200 g sipulia 1 rkl

Alkoholitaulukko

ALKOHOLI RAAKA-AINE/ MAUSTEET VALMISTUSMAA(T) LAATULUOKITUS ESIMERKKIDRINKKI Käyttötavat TUOTEMERKKEJÄ Vodka -           Vesi, etanoli ja vilja -           Venäjä, Puola, Yhdysvallat, Kanada, Suomi ja Ruotsi -           Ei ole. -           Valkovenäläinen -           Sininen kirpeä -           Caipirosca -           Voidaan nauttia raakana, jolloin se on yleensä jäähdytetty kylmäksi. Myös sitä voidaan käyttää juomasekoituksissa. -           Hollantilainen Ketel One Vodka -           Absolut Vodka -           Venäjän Smirnoff ja Standard Vodka -           Suomen Finlandia Vodka Gin -           Vilja, katajanmarjat -           Mausteet; korianteri, kardemumma, sitrushedelmän kuoret, kanelia ja inkivääriä -           Lontoo ja Brittein Saaret -           Ei ole.

Retki-, Erä- ja Luontoruokailu päättötyö

Alkuruoka: Bataattikeitto Valitsin keiton kanssa valkoviinin, joka on pirteä ja hedelmällinen, mutta kuiva. Joten valitsin Laroche Réserve Chardonnay 2016 .  Pääruoka: Kanapihvit & kasvisnyytit Pääruoan kanssa valitsin juotavaksi punaviinin, mikä on kevyehkö, marjaisa, mutta myös raikas. Valitsin Castillo de Molina Pinot Noir Reserva 2015 . Jälkiruoka:  Suklaamousse mustikoilla Jälkiruoan juoman valmistin itse. Juoma oli mukavan makea ja siinä maistui mukavasti vanilija. Juoman nimi on vanilijaunelma.  Juoman ainekset:  1 cl Salted Caramel makusiirappia 2 cl Galliano Vanilla  2 cl Koskenkorva Vodka 40% Sprite