Siirry pääsisältöön

TES-tehtävä

Perehdy hyvin matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimukseen eli TES:iin. http://netpaper.lonnberg.fi/pam/tes-fi/marava/mobile/index.html#p=1 
Etsi vastaukset seuraaviin kysymyksiin ja perustele vastauksesi (ei esim. pelkkää summaa palkasta, vaan perustele, miten päädyit tiettyyn lukemaan)

1. Mikä on TES? Kenen välillä se solmitaan? 
- TES on matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimus, mikä solmitaan työntekijän ja työantajan välillä. 

2. Kuinka pitkä koeaika voi enimmillään olla?
- Se voi olla enimmillään 4 kuukautta. 

3. Jos neljän kuukauden määräaikainen työsuhde alkaa 4.12.2017, niin milloin päättyy koeaika?
- Koeaika päättyy 4.2.2018.

4. Mitä eroa on määräaikaisella ja toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella?
- Määräaikaisessa työsuhteessa työn päättymispäivä on päätetty ja taas toistaiseksi voimassa olevassa sitä ei ole päätetty etukäteen. 

5. Minkä pituinen työvuorolistaan merkattu voi lyhimmillään olla?
- Vähintään 4 tuntia. 

6. Kuinka pitkä tarjoilijan työvuoro voi pisimmillään olla?
- Maksimissaan 10 tuntia. 

7. Millä perusteella työntekijälle voidaan maksaa harjoittelijan palkkaa? Kuinka kauan sitä voi enimmillään maksaa?
- Harjoittelijan palkkaa maksetaan, kun työ aloitetaan ensimmäistä kertaa. Sitä voidaan maksaa maksimissaan 6 kuukautta. Jos työntekijällä on tehtävän edellyttämä ammatillinen koulutus, silloin harjotteluaika on 2 kuukautta. 

8. Minkä suuruinen olisi oma tuntipalkkasi, jos nyt menisit A-oikeuksilla varustettuun yökerhoon töihin? 
- Oma tuntipalkkani olisi n. 8,50€ / h.

9. Kuinka paljon saisit palkkaa ko yökerhossa, kun työvuorosi alkaisi perjantaina klo 22 ja olisi pituudeltaan 6 tuntia?
- Palkkani olisi 63,60€ /h , sisältäen yötyölisät.

10. Kuinka paljon saisit palkkaa ko yökerhossa, kun työvuorosi alkaisi lauantaina klo 22 ja olisi pituudeltaan 6 tuntia?
- Palkkani olisi 118,32€ / h , mikä sisältää yötyölisät sekä sunnuntailisän - ja tuplapalkan. 

11. Mitä tarkoittaa työvuorolistassa olevat X- ja V- merkinnät?
- X on lisävapaapäivä ja V on viikkolepopäivä. 

12. Kuinka monta taukoa kuuluu 5 tunnin työvuoroon?
- Siihen kuuluu 1 kahvitauko, mikä on 15 min.

13. Kuinka monta ja minkälaisia taukoja kuuluu 8,5 tunnin työvuoroon? 
- Siihen kuuluu 1 ruokatauko, mikä on 30 min ja 1 kahvitauko.

14. Olet ollut Ravintola Kultakaivoksessa töissä kaksi vuotta. Nyt olet saanut uuden työpaikan lähempää kotiasi ja irtisanot itsesi. Kuinka pitkä on irtisanomisaika?
- Irtisanomisaika on 14 vuorokautta. 

15. Entä jos työnantajasi olisi irtisanonut sinut?
- Silloin irtisanomisaikaa olisi 1 kuukausi. 

Kommentit

  1. Muuten olet löytänyt hyvät vastaukset, mutta täydennä vielä matikkakysymykset eli 8, 9 ja 10. TESsin takasivuilla on palkkataulukot. Muista, että sunnuntaisin maksetaan tuplapalkka ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kymenlaakson ruokakulttuuri

Perustietoa Kymenlaakso sijaitsee Kaakkois-Suomessa ja se on saanut nimensä sen halki kulkevasta Kymijoesta, jonka varrella ovat seudun suurimmat asutuskeskukset. Kymenlaakson maakuntakeskukset ovat Kotka ja Kouvola.  Kymenlaakson maakuntaa ympäröivät  Uusimaa  lounaassa,  Päijät-Häme  luoteessa,  Etelä-Savo  pohjoisessa ja  Etelä-Karjala  idässä. ( lähde ) Ruokakulttuuri Kymenlaakso kuuluu pääosin pehmeän leivän alueeseen, sillä leipominen on isossa roolissa, varsinkin arkisin. Kymenlaaksolaiset ovat nimenneet ruokiaan monipuolisesti, mikä on myös rikastuttanut alueen ruokakultturia. Viime vuosina on kiinnitetty paljon huomiota ruokakulttuuriin, on kartoitettu historiaa, kehitetty vanhalta pohjalta uutta ja edistetty voimakkaasti pienimuotoista elintarviketuotantoa.  Kymenlaakson 3 perinneruokaa ovat; hapankaalikeitto, perunaleposkat ja sienisalaatti. Myös rieskat ja piirakat kuuluvat kymenlaaksoiseen ruokakulttuuriin. ( lähde ) Hapankaalikeitto  200 g sipulia 1 rkl

Alkoholitaulukko

ALKOHOLI RAAKA-AINE/ MAUSTEET VALMISTUSMAA(T) LAATULUOKITUS ESIMERKKIDRINKKI Käyttötavat TUOTEMERKKEJÄ Vodka -           Vesi, etanoli ja vilja -           Venäjä, Puola, Yhdysvallat, Kanada, Suomi ja Ruotsi -           Ei ole. -           Valkovenäläinen -           Sininen kirpeä -           Caipirosca -           Voidaan nauttia raakana, jolloin se on yleensä jäähdytetty kylmäksi. Myös sitä voidaan käyttää juomasekoituksissa. -           Hollantilainen Ketel One Vodka -           Absolut Vodka -           Venäjän Smirnoff ja Standard Vodka -           Suomen Finlandia Vodka Gin -           Vilja, katajanmarjat -           Mausteet; korianteri, kardemumma, sitrushedelmän kuoret, kanelia ja inkivääriä -           Lontoo ja Brittein Saaret -           Ei ole.

Retki-, Erä- ja Luontoruokailu päättötyö

Alkuruoka: Bataattikeitto Valitsin keiton kanssa valkoviinin, joka on pirteä ja hedelmällinen, mutta kuiva. Joten valitsin Laroche Réserve Chardonnay 2016 .  Pääruoka: Kanapihvit & kasvisnyytit Pääruoan kanssa valitsin juotavaksi punaviinin, mikä on kevyehkö, marjaisa, mutta myös raikas. Valitsin Castillo de Molina Pinot Noir Reserva 2015 . Jälkiruoka:  Suklaamousse mustikoilla Jälkiruoan juoman valmistin itse. Juoma oli mukavan makea ja siinä maistui mukavasti vanilija. Juoman nimi on vanilijaunelma.  Juoman ainekset:  1 cl Salted Caramel makusiirappia 2 cl Galliano Vanilla  2 cl Koskenkorva Vodka 40% Sprite